Skip to main content

A kukoricagórék hangulatát idézi meg a Dél-Balatonnál épülő látogatóközpont

 

Jelenleg az épület tetőszerkezetén dolgozik a Szabadics Zrt.

Tavaly májusban rajtolt el a térség sajátosságait bemutató látogatóközpont építése a Balaton déli részén.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből valósítja meg a Berek Világa Látogatóközpontot Fonyód külterületén, Ordacsehi térségében.  Az épületet várhatóan idén szeptember végén adják át.

A csaknem 30 ezer négyzetméteres telken egy 350 négyzetméter alapterületű épület készül el, amely a Nagyberekbe érkező turisták fogadóhelyeként fog szolgálni.

A házban egy kiállítótér kerül kialakításra, melyben időszakos és állandó kiállításokat rendeznek be, valamint gyerekfoglalkoztató és irodák kapnak helyet.

Különleges módon jut be a fény az épületbe

Rajkai Géza projektvezető tájékoztatta lapunkat az projekt jelenlegi építési munkálatairól. A szakember elmondta, 50% készültségben tartanak a munkálatok. Jelenleg az épület tetőszerkezetén dolgoznak, valamint a homlokzati hőszigetelés kivitelezésén, emellett az elektromos és gépészeti alapszereléseket végzik.

„A következő munkafázis a cserépfedés, a földszinti aljzatbeton, valamint a ragasztott gerendás födémszerkezet készítése lesz, majd a gipszkarton válaszfalak kialakításai kerülnek sorra”

– tette hozzá.

A látogatóközpont a Balaton déli partjára jellemző gabonatároló gazdasági épületek, így a kukoricagórék hangulatát idézi meg. További érdekességként a projektvezető elmondta, a talajviszonyok miatt az épület alapozása 28 darab, 2,7 méter mély és 1,15 méter átmérőjű kútalappal készült.

Különleges módon jut be a fény az épületbe: a padlásszint rácsos fatartó-szerkezeti elemeinek ritkított deszka burkolatán keresztül kap majd természetes megvilágítást.