Skip to main content

Tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel, épületek és köztéri bútorok rendbetételével foglalkoznak ezekben a napokban azok a középiskolás fiatalok, akik a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány által idén negyedszer szervezett Kis-Balaton Építőtáborba jelentkeztek.

Egyedülálló kezdeményezésként négy szervezet összefogásával, negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kis-Balaton Építő Tábor Zalaszabarban, a Kis-Balatonnál.

Fotó: Nagy Mihály, Magyar Építők

A tábor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, és a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány közös szervezésében valósul meg a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Holnapocska Táborban.

A táborozók kizárólag a nemzeti park területén végeznek hasznos munkát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat – dunántúli Vízügyi igazgatóság munkatársainak vezetésével. A szervezők közös küldetésnek tekintik, hogy ha rövid időre is, de kiszabadítsák a fiatalokat a számítógépek, mobiltelefonok virtuális világából.

Fotó: Nagy Mihály, Magyar Építők

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója pénteken, a Kányavári-szigeten tartott sajtótájékoztatón azt mondta: előremutató kezdeményezés volt a tábor megszervezése, hiszen a vízügyi és a természetvédelmi szakterület szorosan kapcsolódik egymáshoz itt, a Balaton és a Kis-Balaton térségében. A fiatalok az alapoktól megismerhetik, hogy miért is van szükség például a csatornatisztításra, vagy hogy mit jelent az algásodás.

Úgy vélekedett: sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a táj ugyanilyen szép maradjon, miközben a résztvevők körében a vízügyi szakmákat is népszerűsítik, akár közülük kerülhetnek ki a jövőbeli szakemberek.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alapfeladatuknak számító természetvédelem mellett az ökoturisztika is kiemelt terület a működésükben, a 15 látogatóközpontot vállalkozók bevonásával üzemeltetik.

Idén a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tevékenykednek a táborlakók, festéssel, karbantartással, hulladékgyűjtéssel, felújítással foglalatoskodnak. “Beoltják” őket természetvédelemmel, ami azután felnőttként is szívügyük lehet – fogalmazott.

Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: az elmúlt években a táborozók egyebek közt kézi erővel bedolgoztak 60 köbméternyi zúzott követ 100 kilométer hosszú töltésburkolat javítása során, de vízügyi műtárgyakat, épületeket festettek, kültéri bútorokat újítottak fel, kilátót tettek rendbe.

Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja arról számolt be, hogy idén 27 diákot fogadtak az építőtáborban – többségében a főváros környékéről -, minden második fiatal már visszatérőnek számít. Jelezte, hogy a résztvevők számára közösségi kapcsolatokat és a természettel való élményszerű találkozást is jelenti a táborozás.

Fotó: Nagy Mihály, Magyar Építők

A táborba középiskolás diákok jelentkezhettek, akik 8 nap / 7 éjszakát töltenek el a festői szépségű helyen, a zalaszabari Holnapocska Táborban. A résztvevők a délelőttöket munkával töltik a Kis-Balatonnál, ahol hasznos tevékenységet végezve, valódi értéket teremtve töltik a mindennapjaikat: kertészkednek, kerítéseket, kapukat csiszolnak és festenek.

Fotó: Nagy Mihály, Magyar Építők

Délutánonként viszont a szórakozásé, kalandoké a főszerep, hiszen a tábor Magyarország legnagyobb szórakoztató parkja, a Zobori Élménypark közepén helyezkedik el. A zalaszabari programokon túl balatoni és zalakarosi strandolás, kirándulások, közösségi programok is a tábori hét részét képezik.

A tábor kiváló csapatépítő, ami segíti a diákok összekovácsolódását, a közösségi érzés erősítését.

Fotó: Nagy Mihály, Magyar Építők