DIVÍZIÓK

Mélyépítés divízió

Bővebben

Közműhálózatok építése

Társaságunk évtizedekkel ezelőtt szennyvízelvezető rendszerek építésével, települések csatornarendszereinek kiépítésével és szennyvíztelepek fejlesztésével kezdte meg a tevékenységét Magyarország dunántúli területein. Az elmúlt években tevékenységünk már kiterjedt az ország keleti részeire, valamint határainkon túlra, Romániára és Horvátországra is, ahol elindítottuk közműfejlesztéssel kapcsolatos mélyépítési projektjeinket.

Referenciáink többsége a szennyvízelvezető rendszerek építéséhez köthető. A kialakult szakmai hattér és a megszerzett tapasztalatok révén egyaránt képesek vagyunk kisebb és nagymértékű komplex rendszerek építésére is.

Magyarországon a közüzemi vízellátó rendszer vízigényét 65 %-ban sérülékeny vízbázisok biztosítják. Ezért kiemelt fontosságú, hogy korszerű víztisztítási technológia kiépítésével javuljon az ivóvízellátás biztonsága. A mélyépítési üzletág ivóvíz-ellátórendszerek építésével foglalkozó területe ebben vállal szerepet és valósít meg projekteket.

A megfelelő ivóvízminőség biztosítása mellett a vízellátó rendszerek elöregedése is egyre nagyobb problémát okoz. A cégcsoport a vízellátó rendszerek rekonstrukciója terén is már évek óta meghatározó szerepet tölt be.

Városi infrastruktúra-fejlesztések

A településeken már meglévő, vagy azok új ipari fejlesztési területein szükséges komplex út-, közmű-, térépítési infrastruktúrák rekonstrukcióinak, kiépítésének igényei folyamatosan és egyre nagyobb számban jelentek meg a cégcsoport hagyományos, vízi közművekhez kapcsolódó tevékenységei mellett.

A rekonstrukciós munkák nagy szakmai kihívásának sikerült megfelelni például Nagykanizsa, Hévíz, Zalakaros, Zalaegerszeg belvárosaiban. Ezzel párhuzamosan tevékenységi körünk egyik alappillérévé vált a települések új ipari területeinek kialakítása, illetve ezekkel a fejlesztésekkel összefüggő ipari innovációs területek kiépítése, fejlesztése is.

Vízépítési tevékenység 

Környezetünk állapotmegőrzésének fontos szegmense a vizek kártételével szembeni védelemmel kapcsolatos tevékenység. A vizekkel kapcsolatos valamennyi tevékenységünk során alapvető szempont a természeti értékek védelme, a környezeti állapot megőrzése, illetve vízkészletünk védelme – minderre nagy hangsúlyt fektetünk projektjeink kivitelezése során. Társaságunk jelentős tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik ilyen jellegű környezetvédelmi és vízrendezési munkák tekintetében. A vízépítési főmérnökség tevékenységébe tartoznak a vízrendezési munkák, vízépítési műtárgyak kivitelezése, árvízvédelemmel, folyószabályozással kapcsolatos projektek. Kiemelt jelentőségű, természetvédelmi területeken (Kis-Balaton, Szigetköz, Fertő-tó) megvalósuló vízépítési munkákban vettünk részt, kulcsszerepünk volt a Duna, a Dráva, a Rába árvízvédelmi rendszereinek kiépítésében, valamint záportározók megépítésében a Fertő-tó és a bezerédi Duna-ág hidromechanizációs kotrásában.

A mélyépítési üzletág kivitelezési munkái a cégcsoport leányvállalata, a Szabadics-Work Kft. támogatásával valósul meg.

Közműhálózat-diagnosztika

A cégcsoport közműhálózat-diagnosztikai munkáit 2020 szeptemberében alakult leányvállalatunk, az Azbeszt Diagnosztika Kft. látja el. A vállalkozás a nem fémes alapanyagból készült közmű csővezetékek vizsgálatát, diagnosztikáját és állapotfelmérését végzi korszerű és innovatív eszközökkel, berendezésekkel. A vállalkozás létrejöttét az indokolta, hogy Magyarországon nagyon magas arányban (körülbelül 40-60 százalékban) azbesztcement alapanyagból készültek a csővezetékek. Emellett jelentős hosszban – és nagy átmérőben– fordulnak elő feszített vasbeton, úgynevezett SENTAB vezetékek is. Az Azbeszt Diagnosztika Kft. célja, hogy ezeket a vezetékeket megvizsgálva olyan információkat biztosítson az üzemeltető cégeknek, melyek alapján azok képesek lesznek meghatározni a vezeték további sorsát, segítik a döntéshozatalt a további intézkedésekről.

Magasépítés divízió

Bővebben

Magasépítés

Magasépítési tevékenységünk 2018. márciusa óta önálló üzletágként működik. Az üzletág elődei a cégcsoporthoz tartozó magasépítési társaságok voltak. Köszönhetően az üzletág kiépítésében közreműködő kollégáinknak, rövid idő alatt jelentős projektek megvalósításában tudtunk részt venni. A kivitelezések funkciójukat tekintve széles skálán mozognak. Társaságunk magasépítési üzletágának jogelődje több évtizede apartmanházak, irodaházak generál építésével kezdte meg tevékenységét Zala, majd későbbiekben Somogy Vármegye területein, mely mára már kiterjedt Magyarország dunántúli területeire is. Referenciáink között megtalálhatók közintézmények, ipari létesítmények, sport és szabadidő létesítmények, lakóépületek. A kivitelezési munkákat a cégcsoport leányvállalataként a Szabadics-Build Kft. támogatja.

Közintézmények, lakóépületek, irodaházak

Számos közintézmény, iskola és egészségügyi intézmény felújításában és bővítésében is részt vettünk, köztük több műemlék és helyi védettség alatt álló épülettel. Több intézmény energetikai felújítását is megvalósítottuk igény szerinti napelem és/vagy napkollektorok telepítésével együtt. Ezen intézmények kivitelezésénél külön szakmai és organizációs kihívásként merült fel a működés közbeni megvalósítás.

Szervezeti átalakításunk óta vállalásaink léptéke megnövekedett. Főbb generál kivitelezési munkáink között szerepelt például műemléképület felújítás, 151 lakásos társasház építése, szociális és gyermekvédelmi épületek, látogató központok, irodaházak építése. Ilyen volt a Kis-balatoni Turisztikai Látogatóközpont Keszthely-Fenékpuszta külterületén, melynek fűtése talajszondás hőszivattyúval valósult meg. Több iskola felújításában és bővítésében is reszt vettünk. Generál magasépítési projektjeink jelentős belsőépítészeti munkákat is tartalmaztak.

Sport és szabadidő létesítmények

A piaci viszonyok és igények változása cégcsoportunk magasépítési üzletágának, valamint jogelődjének a tevékenységi körét is befolyásolta. Az elmúlt években több Nyugat-dunántúli település fürdőfejlesztésében is közreműködtünk, melyek keretében medenceépítések, csúszdapark kialakítások, szaunák is megvalósultak. Az ország Keleti és Nyugati területein egyaránt építettünk uszodákat, tornacsarnokokat, vívótermet, de részt vettünk kültéri szabadidőpark és termáltó kialakításában is, melyek keretein belül sportpályák, futópályák, speciális pályák, mint például nyári sípálya, kalandpályák is megvalósultak.

Büszkék vagyunk arra, hogy részt vettünk a fonyódi és zánkai Erzsébet-táborok nagyszabású felújítási projektjeiben is. – A zánkai tábor területén jelentős léptékű bontási feladatok elvégzését követően, többek között építettünk sportcsarnok és színház épületegyüttest, konyhát és éttermet konyhatechnológiával, egészségházat, szolgálati épületet, valamint több ezer m2 alapterületnyi nyári és téli épületeket, tájházat és 1743 m2-es sportcsarnokot is.

Ipari létesítmények

A gazdasági fejlődés az elmúlt években az ipari létesítmények építése iránti igények növekedését eredményezte, melynek köszönhetően Magasépítési divíziónk is számos ipari létesítmény építésében tudott szerepet vállalni. Vállalásaink között fúrt cölöpalapokon és síkalapokon nyugvó acél és előregyártott vasbeton szerkezetű csarnokok generál kivitelezése egyaránt megtalálható volt. Felépítettünk többek között Zalaegerszegen az Északi Ipari Zónában Inkubátorházat, ODBE csarnokot, illetve működő üzemi területen, telephelyfejlesztés keretében 8200 m2-es raktárcsarnok kialakítását végeztük. Cégcsoportunk erősségét kihasználva, azaz a magas és mélyépítési divíziók szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek közös irányítására támaszkodva, Vasváron telephelyet alakítottunk ki 2 x 750 m2-es alapterületen kapcsolódó jelentős léptékű közműfejlesztésekkel, valamint út és közműépítési munkákkal együtt.