Skip to main content

Lezárult Nagykanizsán a történelmi belváros fejlesztését szolgáló zöld város projekt, amelynek keretében csaknem 1,9 milliárd forintból újultak meg közterek és parkolók − közölte a szerdai zárórendezvényen a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Czirákiné Pakulár Judit felidézte, hogy a város önkormányzata 2016-ban nyerte el a Zöld város – Zöld Nagykanizsa elnevezésű fejlesztéssorozathoz a szükséges európai uniós forrásokat a Széchenyi 2020 program keretéből. Az 1 milliárd 868 millió forint támogatás mellé 31 millió forintos önrészt biztosított a város.

Nagykanizsa, Eötvös tér

A munkálatok 2019 végén indultak el, az első ütemben az Eötvös és a Deák tér mintegy 16 ezer négyzetméteres zöldfelületét újították fel több ezer új növény telepítésével. Az Eötvös téren kerékpárút épült, tornaeszközökkel egészítették ki a játszóteret, továbbá öntözőrendszert alakítottak ki a zöldterületeken − ismertette az ügyvezető.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a fentiek kivitelezését a Szabadics Zrt. végezte el.

A Széchenyi téren termelői piacot is kialakítottak

A második ütemben a Szent József téren és a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza előtt lévő parkolókat alakították át. A mintegy 10 ezer négyzetméteres területen nemcsak 162 parkolóhelyet újítottak fel, de kétszáznál is több fát és több ezer más növényt telepítettek.

A nagykanizsai projekt harmadik fázisában a Széchenyi tér rehabilitációja készült el, a teljes térburkolatcsere mellett átalakították a parkolókat, a gyalogutakat, de a 8300 négyzetméternyi területen mintegy ötezer új növény, valamint számos kültéri bútor is helyet kapott. A téren néhány hete állították fel először a termelői piac árushelyeit, ahol havonta egyszer tartanak vásárt − tette még hozzá Czirákiné Pakulár Judit.