A Mindszenty-iskola mindét új épülete előrehaladott állapotban van a Szabadics és a B&G által kivitelezett projektben.
Meghatározó fejlesztést kap Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A közel százéves múlttal bíró intézményben az új tornacsarnok és az új vívóterem építését a Szabadics Zrt. és a B&G Építő Kft. kivitelezi. A fejlesztés állásáról a Szabadics Zrt. magasépítési üzletágának igazgatóját, Varga Ignácot kérdezte a Magyar Építők.

Már mindkét épület a gépészeti munkáknál tart

„A Mindszenty iskola új épületeinek szerkezete áprilisra elkészült, ezután megkezdődhetettek a belső szakszerelések, valamint a homlokzati és hőszigetelési munkák” – mondta el az igazgató. Hozzátette, Becze Tamás projektvezető irányításával a munkaterületen több mint száz fő dolgozik egyszerre.
A tornacsarnokban jelenleg is zajlanak a szakipari munkák, többek közt a gipszkartonozás, a válaszfalak, a gépészeti vezetékek kialakítása és az aljzatbetonozás.
Ezzel párhuzamosan az épületnek a külső munkái is előrehaladott állapotot értek el: „Mind a négy homlokzat megkapta a hőszigetelő vakolatrendszert és a burkoló téglát, illetve nyílászárók beépítése is megtörtént” – árulta el Varga Ignác.
A vívócsarnok hasonló készültségi szintet mutat. „Itt is folyamatban vannak a szakipari és gépészeti munkák, valamint a külső munkák a homlokzaton. Természetesen a fejlesztések úgy zajlanak mindkét épület esetében, hogy a tető esőmentesen le van zárva.”

Egy leaszfaltozott sportpálya segíti majd a megközelítést

Az új épületek a régi épülettől északra jöttek létre a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend által fenntartott Mindszenty-iskola területén. „A projekt részét képezi az iskola régi épülete és a tornacsarnok között egy átjáró kiépítése is, mely az időjárástól függetlenül szabad közlekedést biztosít a diákoknak az új épületbe” – mutatott rá a vezető.
Külön kihívást jelentett a kivitelező számára, hogy a munkaterület megközelítését biztosító Mátyás Király utcát egyirányúsították. „Emiatt újra kellett szerveznünk a közlekedésünket. Fontos körülmény, hogy az intézmény felső sportpályáját szerkezetkész állapotban aszfalt réteg nélkül teljes körűen el kellett készíteni, majd ezután kezdődhetett a tornacsarnokba vezető nyaktag szerkezetépítése ami a kivitelezés organizációját megnehezítette.”A parkoló kivitelezése is elkezdődik
A beruházás részeként a Zárda utca felől az iskola kerítése és kapuja is megújul, továbbá új parkolóhelyet is kialakítanak – ez utóbbi kivitelezését hamarosan elkezdi a Szabadics.
Varga Ignác arra is kitért, hogy a koronavírus miatt bevezetett előírásokat kezdettől fogva szigorúan betartják, a munkavédelmi ellenőrzések folyamatosak. „A rendkívüli helyzet más projektekhez hasonlóan itt is a beszállítások akadozását hozta, az Olaszországból, Ausztriából, Franciaországból érkező speciális anyagok kiszállítási határideje bizonytalanná vált” – derült ki a szavaiból.