Skip to main content

Látványosan haladt Balatonfüred multifunkcionális konferencia-központjának kivitelezése tavaly nyár óta. A komplexumról, amely alatt mélygarázs is épül, júliusban számoltunk be utoljára. A létesítmény részeként a város központjában, a 71-es úton két közlekedési csomópontot is kialakítanak. A második ütem csaknem 6,3 milliárd forint értékű, ötezer négyzetméteres projekt kivitelezője a Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciuma.

Mit azt korábban megírtuk: a Huray István utcai parkoló helyén, a KÖZTI Zrt. tervei alapján épülő komplexumnak két fő funkciója lesz: nagyszabású rendezvényeknek ad otthont, konferencia-központként és kiállítótérként is használják, valamint ezek alatt épült az első ütemben egy mélygarázs a rendezvényekre érkezők parkolási lehetőségeinek biztosítására.

 

Látványterv: KÖZTI
Forrás: balatonfüred.hu

 

Az építkezés jelenlegi állapotáról Rajkai Géza, a Szabadics Zrt. projektvezetője tájékoztatta lapunkat. Mint mondta: 75 százalékos készültségnél tart a projekt. Az elmúlt bő fél évben befejeződött az épület monolit vasbetonból készült tartószerkezete, elkészült a tető és annak szigetelése is.

 

 

Már a belső terek kialakítása zajlik

Az épület megjelenését három fő anyag jellemzi: a kő, az üveg és az épület ötödik homlokzataként megjelenő zöldtető. Utóbbi a létesítmény egyik különlegessége, amely által belesimul a környezetébe.

A kétszintes épületet szintén három nagy, funkciójában elkülöníthető tércsoport alkotja:

  • előcsarnok a hozzá kapcsolódó kiállítóterülettel,
  • a 650 fős plenáris terem,
  • valamint a földszinti és emeleti szekciótermek.

 

 

Az építménybe az elmúlt hónapok munkálatai során bekerültek az alumínium homlokzati nyílászárók, függönyfalak, és felkerült az épület homlokzati kőburkolata.

Elkészült valamennyi gipszkarton válaszfal, befejeződtek az aljzatbetonozási munkák, a hidegburkolási és a festési munkák pedig jelenleg is zajlanak. Az épületgépészeti, elektromos és gyengeáramú szerelések, valamint az épületautomatika kialakítása folyamatos, jelenleg 85-90% készültségen áll.

 

 

A fentieken kívül a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel, illetve fogadótérrel látják el az épületet.

A lobby álmennyezete is elkészült, jelenleg az aljzatba kerülő elektromos és gépészeti szerelések vannak folyamatban, ez után végzik el az aljzatbetonozást. Áprilisban befejezik a hidegburkolási és festési munkáit is nem csak a lobbyban, hanem a kiállítótérben is. Ezzel párhuzamosan készül el a konyhatechnológiai szerelés és az épület bútorozása.

 

A plenáris terem kivitelezése összehangolt munkát igényel

A komplexum központi tere az a 650 fős plenáris terem, amely elsődlegesen konferenciáknak ad helyet, de a benne található, kissé megemelt színpad révén alkalmas lesz színielőadások, zenei rendezvények tartására is. A helyiséget magas színvonalú hang- és világítástechnikai berendezésekkel látják el, ezek beszerelése folyamatos.

 

 

A nézőtéri acélszerkezet és álmennyezet elkészült, jelenleg a színpadgépészeti, színpadtechnológiai munkák valamint a nézőtér padlóburkolatának és akusztikai falburkolatának kivitelezése van folyamatban, majd elhelyezik a nézőtéri székeket.

 

 

A terem kialakításánál a legnagyobb kihívás az összehangolt munka. „Sok szakmának kell egyidejűleg és hatékonyan dolgoznia ahhoz, hogy a kívánt határidőre elkészüljön a kivitelezés” – fűzte hozzá a projektvezető.

A balatonfüredi komplexum a tervek szerint késő tavasszal készül el.