Tavaly szeptemberben készült el a Kis-Balaton Látogatóközpont Keszthely-Fenékpusztán, az eseményről korábban is beszámoltunk. A Szabadics Zrt. és a PossiBuild Kft. kivitelezésében elkészült létesítmény mellett most a telken korábban is ott álló, az elismert ornitológusról, Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház felújítását is elvégezték év elején. A kutatóház a kutatóknak és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának dolgozói részére biztosítja a szükséges hátteret.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Rajkai Géza, a Szabadics projektvezetője elmondta, a kutatóház energetikai jellemzői már nem feleltek meg a mai kor elvárásainak, így szükséggé vált az energetikai modernizáció. A meglévő gazdasági épület a terepen dolgozók részére már szűkösnek bizonyult, a dolgozói létszám is bővült, valamint az ellátandó feladatok növekedése együttesen indokolta a bővítést. A kivitelezést a Szabadics Építőipari Zrt. végezte alvállalkozók bevonásával.

Cellulóz szigetelést használtak

„A projekt során elvégeztük a homlokzati nyílászárók cseréjét, a homlokzat és a tető hőszigetelését, valamint elkészítettük a belső hidegburkolási és festési munkákat. Az épület lámpatesteit kicseréltük energiatakarékos LED-es lámpákra, valamint a fűtési rendszer is felújításra került, kiegészítve a tetősíkon elhelyezett használati melegvíz-termelő napkollektorokkal” – sorolta a projektvezető.

A kutatóház mellett található gazdasági épület bővítésére is sor került. Az új épületrészben

  • tárolót,
  • gépkocsitárolót,
  • valamint konyhát és vizesblokkot helyeztek el a telephelyen és a terepen dolgozók részére.

A gazdasági épület teljes egészében fa szerkezetű, környezetbe illő kialakítással készült. A tetőtér hőszigetelésekor cellulóz szigetelést használtak, befúvásos technológiával. A cellulózszigetelés alapja a fa természetes rostja. Alapanyagát újrahasznosított újságpapírból nyerik, amit pelyhekké alakítanak, majd bóraxszal és magnézium-szulfáttal kevernek.