Skip to main content

Áprilisban adtunk hírt a nagy rendezvények, konferenciák, bálok és kiállítások befogadására alkalmas konferenciaépület megvalósításáról. A balatonfüredi komplexum a Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumában épül fel csaknem 6,3 milliárd forint értékben.

A KÖZTI Zrt. tervei alapján épülő komplexumot Balatonfüred központjában alakítják ki. A Huray István utcai létesítmény két fő funkciónak tesz eleget; konferenciaközpontként és kiállítótérként használják majd, illetve ezek alatt épül egy mélygarázs a rendezvényekre érkezők parkolási lehetőségeinek biztosítására. Az épületben különböző rendezvények, konferenciák, kiállítások lebonyolítására lesz lehetőség.

A plenáris terem egyedi kialakítású lesz

Rajkai Géza, a Szabadics Zrt. projektvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a projekt 2022 áprilisában vette kezdetét, a kivitelezés befejezési határideje pedig 2023 májusa. Az épület monolit vasbeton tartószerkezetű, a födémszerkezet acélszerkezetű kialakítással készül. „A tetőt zöldtetős megoldásként tervezték meg, amely ilyen módon belesimul a környezetébe” – tette hozzá a projektvezető.

A kétszintes épületet három nagy, funkciójában elkülöníthető tércsoport alkotja:

  • előcsarnok a hozzá kapcsolódó kiállítóterülettel,
  • a 650 fős plenáris terem,
  • valamint a földszinti és emeleti szekciótermek.

A fentieken kívül a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel, illetve fogadótérrel látják el az épületet. A kivitelezés I. ütemében – a tárgyi épület kivitelezésétől függetlenül – egy mélygarázs létesül, amely az épületbe érkezők gépjárműveinek az elhelyezésére szolgál. Jelenleg a vasbeton szerkezetépítési munkákat és az acélszerkezet építési munkákat végzik a kivitelezők.

Az épület homlokzati kiállításánál a modern és a természetes felületek találkoznak, hiszen a nagy méretű üvegfelületek mellett a homlokzatot uralkodóan mészkőburkolat borítja majd.

Rajkai Géza a projekt különlegességeként a konferenciák és rendezvények megrendezésére alkalmas plenáris terem kialakítását nevezte meg, aminek egyedileg tervezett színpadtechnológiai és akusztikai kialakítása komoly tervezési, kivitelezési, valamint kivitelezés szervezési munkát igényel.